expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Rabu, 29 Jun 2011

tUtOrIaL [9] : CeNTeR kAn hEaDer..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
jawab ye salam aku niew..^^ tak jawab dosa..jawab sayang aku lebih..he3..okey..! [sebelum aku merepek lebih jauh..he3..] walaupun aku baru jerk buat 3 tutorial petang tadi, tapi secara tiba-tiba ada lagi orang bertanyakan kepada aku, macam mana nak centerkan header..huk3.. senang je adik-adik semua..^^

1.DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML

2. tekan CTRL+F lepas tu cari KOD bawah ni..^^
#outer-wrapper {
3. kalau dah jumpa KOD tadi, bawah dia ada KOD ni kan..?
background:#FFFFFF;
width: 1000px;
[yang 1000px tu cuma contoh jerk..bergantung pada blog korang lah ye..^^]

4. lepas tu cari KOD ni pula..
#header-wrapper {
5. dah jumpa..? pastikan WIDTH dua-dua tu sama..bila dah sama maka baru lah ia akan center..^^

6. PREVIEW > SAVE..siap..! he3..

okey..! salam..~

p/s : aku tengah rajin ni..he3.. :P

7 ulasan:

Daya Azmi berkata...

trimas2,,budak baru blaja..harap maaf..hihi

Leysa JL berkata...

nice n simple..thnkss :)

aremieroul berkata...

^^ most welcome both of u..^^

Suhazli berkata...

kenapakah xde kod sedemikian d html hez?

ceh ayat xleh bla..hehe

Syuxer berkata...

terima kasih..:)..tutorial yang simple dan mudah difahami..

lilypelangi berkata...

nice tutor ;)

Terbang Bersamaku berkata...

wah...terima kasih bagi tutorial nie..sy akn cube nnt ye..(^_________^)