expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Rabu, 29 Jun 2011

TUtOrIaL [6] : LeTaK bLoCkQuOtE dAlAm eNTrY..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
jawab ye salam aku tu..^^ kalau tak jawab siap..! ha3..okey..! kali ni aku nak ajar korang buat BLOCKQUOTE.. tau tak apa itu BLOCKQUOTE..? contohnya ada dekat bawah ni..^^

yang ada tembikai tulah BLOCKQUOTE..^^

1. DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML 
 sila tanda "right" pada  EXPAND WIDGET TEMPLATES

2. cari perkataan di bawah ni dalam code tersebut menggunakan fungsi Ctrl+F..[tekan serentak..^^]
]]></b:skin>
3. kalau dah jumpa perkataan atas ni, sila COPY CODE bawah ni dan PASTE kan dekat bahagian atas CODE ]]></b:skin> yang dah jumpa tadi tu..^^
 .post blockquote { 
background: url(URL BACKGROUND);
    border-top: 1px dashed #FF0080;
    border-left: 1px dashed #FF0080;
    border-right: 1px dashed #FF0080;
    border-bottom: 1px dashed #FF0080;
}
4. sila PREVIEW dan kalau okey, tekan SAVE..^^siap..!

[kalau nak buat BLOCKQUOTE dalam entry sila HIGHLIGHT perkataan yang nak di BLOCKQUOTE kan dan kemudian sila tekan simbol " ...
p/s : simbol nya dalam bulatan tu..sila klik simbol tu kalau nak BLOCKQUOTE kan perkataan ok..^^

p/s : tutorial ni tak ada sesiapa yang minta..gatal je aku ni kan..he3..

10 ulasan:

cik nana berkata...

gigih tadi try tak jadi pun T.T'

aremieroul berkata...

hu3..try lagi..td ad code salah..hu3..

kechikuma berkata...

da boleh wt bq la lpas nie, ehehe ^^

Diya Azmi berkata...

asal macam xpaham step no 2 tuh..huhu

kechikuma berkata...

kalau nak wt gmba lain, cane plak ??

aremieroul berkata...

okey3..^^ kesilapan dah diperbetulkan..^^ he3..boleh try lagi sekali bagi mereka2 yg x dapat buat tadi..^^

A M E ! berkata...

waa . best nye , dah buat tutorial . huhu . teringin gak nak buat , tapi tak tahu nak buat tutorial apa . huhu .

xera anuar berkata...

tak paham la, acu cite acu cite =,=

MSfaten berkata...

kalo nak tuka gamba tembikai tu boleh ke??

aremieroul berkata...

@ame : he3..buat jerk apa2 pun boleh..^^

@ xera : he3..slow2 ye cucu..^^

@MS faten : hu3..bole2..sila rujuk TUTORIAL saya no [7]..^^