expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Rabu, 22 Jun 2011

JaNgAn hArAp AkU naK MaaFKaN kAu..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
jawab ye..tak jawab macam biasa lah..korang dosa..tapi kalau jawab tu tandanya sayang dekat aku..ha3.. [pasan..dush2..!!] okey..! dalam dunia ni kan, semua orang akan membuat kesalahan..betul tak..? boleh dikatakan bahawa "tiada insan yang sempurna di dunia"..tapi, kalau lah ada orang lain buat silap dengan kita atau ada buat sesuatu yang kita rasa sakit hati, kita marah tak..? mesti marah lah punya..sebab marah itu dah menjadi satu lumrah buat kita..^^ lumrah hidup sebagai seorang manusia..hu3..

marah itu hanya lah bisikan syaitan untuk menghasut kita semua..~

perasaan marah dan benci tu memang akan muncul denga sendiri bila ada orang sakitkan hati kita ni..rasa macam nak sepak-sepak jerk muka dia kan..hu3..lagi-lagi kalau dia buat sesuatu yang memang kita benci dan tak suka sangat-sangat..menyala-nyala warna api kemarahan dalam diri kita ni..kalau boleh bakar, dah lama kita nak bako dia kan..he3..[kita bako jerk..he3..^^] 
macam usup welcha cakap..kita bako jerk dia..ha3..[x dew kena mengena k..^^]

tapi, sedarkah kita bahawa, kemarahan itu bukan lah satu jalan penyelesaian bagi sikap dia tu..dan kebencian terhadap manusia seperti itu hanya akan membuatkan dia terus melakukan perkara-perkara tersebut..hu3..bak kata pepatah "naik lemak lah dia tu nanti.." he3..jadi, jalan terbaik yang boleh kita lakukan ialah dengan memaafkan kesalahan dia tu..^^ betul tak..?

"cakap memang lah senang..maafkan dia jerk..tapi aku yang menanggung ni, sapa nak tolong..? huh..!"
hurm..dalam hidup ni memang sukar kita nak maafkan orang..! seyes..! aku pun sama..kadang-kadang tu memang lah cakap mulut "tak apa..aku dah maafkan kau.." tapi dalam hati, tuhan je lah yang tahu macam mana rasa nya semua tu..sakitnya hati..huk3..tapi nak buat macam mana..dah lumrah manusia untuk buat silap..mungkin kita pun pernah buat silap dan orang lain dah memaafkan kesalahan kita tu..hu3..
jika kita ada berbuat kesalahan, maka bertaubatlah..kembalilah kejalan nya..^^

jadi, tak salah untuk kita membuat kebaikan dengan memaafkan dia..sebab, dosa sesama manusia hanya terampun jika dia meminta maaf kepada orang yang dia buat salah tu..tak kan lah korang sanggup lihat kawan korang tu tak dapat nak masuk syurga gara-gara korang tak nak maafkan silap dan dosa dia pada korang..hu3.. kita nak sama-sama masuk syurga kan..? ^^

banyak-banyak perkara dalam dunia, kata-kata lah yang paling menyakitkan hati..
jadi jaga kata-kata kita..^^

sebesar mana pun kesalahan dia pada kita, maafkan lah dia..biarkan yang selebihnya itu menjadi urusan dia dengan ALLAH..kita ni pun manusia biasa juga..kadang-kadang tu buat salah dan sakitkan hati orang lain..jadi memaafkan orang lain mungkin akan membuatkan orang lain memaafkan kesalahan kita..dan ringan-ringan kan lah mulut tu untuk meminta maaf pada orang lain..jangan tunggu sehingga hari-hari tertentu untuk meminta maaf..takut belum sampai raya ajal dah menjemput...fikir-fikirkan lah ye..^^ selamat beramal..~

p/s : teringat dekat musuh lama aku..ha3..okey lah..salam..~

20 ulasan:

Ollen berkata...

bukan tak nak maaf kan kdg2, kalau dia buat salah kecil tak pe, tapi kalau dia fitnah kita mcm mana, fitnah tu impak besar pada yg kena fitnah, sakit sangat, bila kita kena fitnah, kalau boleh nak dia bersihkan nama kita balik, tak pasal-pasal semua bencikan kita sbb fitnah dia

apapun, entri ni bagus nak menyedarkan org, thanks, hehe

mR. nAzFaZ berkata...

maaf dah memaafkan mmg 1 sikap yg mulia..hrap2 kte tergolong glm golongn tu la erk...
~aku pn mmg jenis berdendam sbnrnye..huhuhu~

Farah Amira berkata...

betul betul betul
sy setuju dgn statement ni..
kene forgive and forget~ ^____^

Raji and Yeen berkata...

yeah betul.. orang yg hebat ialah org yg dapat menahan kemarahan mereka.. ak juga sedang mencuba ;D
thx for the advice~

merahitujambu berkata...

setuju 100 peratus..

kotak bulat berkata...

bila memaafkan.. kita jugak rasa lega.. :)

aremieroul berkata...

@ollen : memnag betul kita merasa sungguh sakit hati dan berdendam..tapi cuba maafkan dia..nikmat dapat memaafkan orang lain tu lagi best rasanya..u should try..^^ dan biarkan lah urusan dia yg lain itu kepada ALLAH..^^

@mR. nAzFaZ : hu3..semua manusi pendendam..^^ cuma yg menbezakan kita ialah cara kita kawal dendam itu..^^

aremieroul berkata...

@farah : hu3..^^ thnks..

@raji dan yeen : welcome..^^

@merahitujambu : he3..tq..^^

aremieroul berkata...

@kotak bulat : betul3..^^

Ollen berkata...

dah try tapi tak boleh, sbb saya menanggung semua ni pasal dia, huhu
bila dah maafkan tapi bila org ungkit balik pasal tu, semua tuding jari pd kita, even kita tak tau apa2 pun, (itu namanya fitnah) what should I do, now, no one know how sad am I, huhu... *sorry tiba2 jadi sesi luahan perasaan...huhu

aremieroul berkata...

hu3..mmg kita selalu teraniya kat dunia niew..xpew2..sabar jerk...kalau lah kita dapat sabar dengan fitnah dunia niew, insyaALLAH ALLAH dah sediakan syurga untuk kita di sana..percaya lah..hu3..mmmg dah jadi lumrah manusia untuk menjatuhkan orang lain kan..tapi kita ttp sabar sebab kita tahu ALLAH sentiasa ada bersama orang yg bersabar..^^

Ollen berkata...

thank you,kwn, huhu
sy akn cuba, huhu

muhammad iqbal hakimi bin tahir berkata...

betul2..tk best ada musuh2 ni...hehe..forgive n forget..

Fyqa berkata...

betol2.. sling maaf itu prlu ;)

alif ismail berkata...

marah tu normal lah... even kalau kite terpijak ekor kucing yang sgt comel dan sopan santun pun die akan marah kite tol dak???? heheheh...

so sebagai manusia, alif setuju sgt lah jika amalkan sikap "buang yang keruh, amik yang jernih"..

lain orang, lain penerimaan...

ngeee....

Diya Azmi berkata...

suka ngan komen first skali..haha aq pon xnk maafkan org yg dah fitnah aq..tp aku cube la jugak..sbb hidup xkn tenang lau ada dendam dalam hati..

aremieroul berkata...

@iqbal : ^^

@fyqa : hu3..correct..!

@alif : btul3..kita sama lah alif..^^

@diya : btul3..try maafkan dia k..^^

Suhazli berkata...

ermmm agak sadis bile kadang2 kite yg x salah tp sbb na jge hbgn ngn org tu..kite lak yg hegeh2 mtk maf pd dia..walhal sbtol2nye dia yg wat slh tu..ermmm.. :(

mmg ckp dri ati sbnr sbb bnde ni bru je berlaku..

papamaricano berkata...

btui.....

aremieroul berkata...

@suhazli : hu3..btul3..tapi x pew lah..kita mengakah jerk k..^^ x salah mengalah..

@papamaricano : he3..tq..^^