expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ahad, 26 Jun 2011

RaSIonAl [1] : KeNaPa WuJuDNYa CONtESt..?

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
jawab ye semua..^^ kalau tak jawab dosa..kalau jawab sayang aku sangat-sangat..he3..[pasan lah ko..! dush2..] okey..! pernah tak terbaca mana-mana blogger tulis pasal keburukan contest..? dia cakap contest yang dianjurkan oleh seorang blogger tak bagus dan hanya lah untuk keuntungan diri sendiri..aku nak kasik link blog dia takut aku dan dia bermusuhan pula.,jadi kalau kau ada terbaca ni MINAH, sila lah sedar sikit bahawa jangan nak hanya kutuk orang okey..! [oopppss..pompuan kew..? hak3.. ]

p/s : sila cermin diri sebelum kutuk orang lain okey..!

dia ada keluarkan 5 hujah dia tentang contest di blog ni..[header, follow, tag, comment] hurm..dan dekat sini juga, aku nak bagi balik 5 hujah aku sebab dan munasabahnya kenapa perlu adanya contest dekat blog ni..okey..! ^^ dan kalau kau ada terbaca entry ni, sila fahami betul-betul apa yang aku cuba nak sampaikan..^^ 

1. kenapa perlu COPY banner dan letak kan dalam entry tersebut..?

banner atau header blog adalah merupakan wajah atau pun identiti seorang blogger..jarang blogger tu tak ada header atau banner,..kan-kan..? jadi bila dia ada anjurkan contest or segmen or bloglist, itu bermakna blog dia yang buat..bukan orang lain..jadi, pembaca boleh kenal penganjur blog tersebut..tak perlu lah tertanya-tanya siapa yang buat contest tu..dan kau ingat senang ke nak buat header atau banner ni..? susah kau tau tak..jadi, hargailah hasil usaha dia..bukan makin jatuhkan dia..! [marah ni..hak3..^^]

2. kenapa peserta perlu follow blog tersebut kalau nak join..?
okey..! kebiasaannya kalau seseorang tu buat contest,dia mesti cakap, 
kalau nak follow tu follow lah..tak wajib pun..*kalau follow lagi bagus..
mesti punya lah..sebab apa, dia tak nak paksa korang follow tapi sekiranya korang tak follow dia, macam mana korang nak tahu berita terkini contest tersebut..mana lah tahu rezeki korang ada, menang johan pula tu..tapi disebabkan korang tak follow dia, korang tak tahu pun apa-apa..susah kan kalau macam tu..? hu3..dan lagi satu, biasanya contest ni dianjurkan oleh blogger untuk tambah follower...jadi kalau buat contest tapi follower tak bertambah, baik tak payah buat..hu3..

3. tag orang lain untuk sertai contest tu perlu kew..?
hurm..kalau kita buat entry tentang contest atau segmen atau bloglist mesti kita akan tag blogger lain kan..? tujuan nya untuk pastikan ramai yang sertai contest tu..betul tak..? kalau boleh dia nak semua orang sertai contest yang dia anjurkan tu..hu3..rasionaknya, kalau lah setakat seorang dua yang sertao baik tak payah buat..senang sangat nak menang hadiah nye..hu3..ala, kalau setakat nak tag orang, susah ke..korang nak menag hadiah, tapi bila ada banyak syarat merungut lebih..untung tau kiranya ada blogger yang nak beri hadiah dekat korang semua hnya dengan buat entry dalam blog..huk3..fikir positif lah..![huh..! ^^]

4. perlu ke letak link dekat kotak komen blog dia..?

cuba lah korang bayangkan, macam mana lah seorang penganjur tu nak carik peserta dia kalau peserta nya tak tinggalkan apa-apa untuk dihubungi..kan menyusahkan dua-dua pihak nanti..jadi, kalau korang letak link dalam komen dia, boleh lah dia datang melawat blog korang dan follow balik atau buat pemantauan..^^ kan-kan..? bukan nya susah pun,,dan korang tak rasa sia-sia ke kalau dah buat entry penat-penat tapi tak ada orang nak tengok..? sedih kan..? jadi, ni lah sebab kenapa wujud benda-benda ni..! [^^he3..]

dalam dunia semua orang memang tak akan perbah rasa puas dengan apa yang dia ada..kalau dia rasa tak puas dan cemburu dengan orang lain, mula lah dia buat yang bukan-bukan demi nak jatuhkan mereka-mereka itu..namun, benda ni tak akan berjaya sebab  rasionalnya ada..! memang lah kadang-kadang tu, macam buang masa je sertai contest,tapi sila fikir baik-baik okey..! banyak kelebihan dia..[kalau aku tulis nanti korang juga marah sebab panjang nya entry..hak3..XD] 

p/s : aku rasa ko cemburu dengan blogger lain kot..sebab ko tak dapat nak buat contest juga..he3..

dan aku harap, fikir lah secara positif dalam semua hal..kalau fikir yang bukan-bukan memang macam-macam yang keluar, jadi fikirlah secara positif okey..! atk salah dan tak menyusahkan pun..^^ dan buat mereka yang terasa dengan entry ni, sila fikir positif..^^ hak3.. apa-apa pun mungkin kau ada agende tersendiri..begitu juga dengan aku okey..! papai...salam..~

p/s : jodoh aku siapa ek..? he3..

9 ulasan:

officially19 berkata...

nak tambah point boleh???
dapat mengeratkan silaturahim antara bloggers and dapat tambah kawan baru serta pengetahuan baru..betul tak??

p/s : janganlah asyik nak fikir keburukan je.kebaikan pun kena fikir jugak kan?

I do I need Iman berkata...

betul betul.
setujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.
agpon mawr pna wat contest.
jgnla kate x best. pnat je buat tau.
;)

AesyaZealous berkata...

alahaii..ade org macam tu?? aku buat giveaway ade je org join..dah 100 org dh pun.. byk jugak kelebihan buat contest2 ni..

die bengang la tu kot die join xpenah menang..wahahahaaha

yasmine danny berkata...

huhuhu... aDe ea oRg x SuKa ConTesT DiBuaT???
SaPeKaH???
Tu MEsTi MeReKa2 yG JeLesssss yerk DiSiTu.. kekeke..
Hurmm... CoNtesT Nie BesT Pe... MuRaH ReZeKi DpT Laa HaDiaH..
KaDanG HaDiaH Tu CaM LeBey PuLa dR uSaHa yG KiTa WaT..
YeLaH, WaT EntRy SeCiPot JeK.
Tp HaDiaH B'GeLeN2..(hahaha... mak aii~~ HiPeRBoLa Di SiTu Yep.. =p)
PaPePoN dPt Laa KeNaL dGn bLoGGeR LaiN aN BiLe JoiN conTez2 nie..
=D
btw, SaPe yG x SuKe BeBeNo CoNtez Tu,
BoLey Laa p Ke NexT PaGe Yep.. haha..
KorG yG KoMeN dGn yG TuaN eMpuNya bLoG Nie ManG AweSoMe!!!! ^__^

cik najihah berkata...

masing2 ade care untuk up kan blog die..
x salah nak wat contest tapi nak buat tu bialah hadiah die berbaloi dengan ape yg die wat..

aremieroul berkata...

@ina : betul3..^^ dowang asyik fikir -ve mmg lh..hu3..

@mawar : tau x pew..kita ni penat buat, lepas tu sedap2 jerk cakp x bole nk wat contest,.huk3..

aremieroul berkata...

@aesya : ha3..tau x pew..dan masa aku baca 2 mmg panas giler a..hu3..

@yasmine : hu3..btul3..sokong akak..!!

@cik najihah : btul..^^ jnji best n menarik,,.he3..

samy berkata...

good site

aremieroul berkata...

@samy : he3..thnks..