expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Selasa, 21 Jun 2011

TuTOrIaL [3] : bUaT hEaDEr TrAnSpAreNt...!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
jawab ye salam ni..^^ tak jawab korang juga yang dosa..he3..^^ okey..! aku menulis entry ni dalam keadaan menggigil dan macam nak terkencing..maklumlah, nak buat tutorial bukan nya senang..tambahan pulatutorial yang diminta oleh saudara zulqarnain ni agak susah..T_T huk3..memang nak menangis aku baca inbox tadi..he3..tapi demi nak menunaikan hasrat dan impian dia aku tolong lah juga, walaupun hasilnya menakutkan..!! ha3..jadi jom kita mulakan ye..^^ diharapkan korang semua faham lah apa yang cuba aku sampaikan ye..thnks..~

[SILA KLIK GAMBAR UNTUK LIHAT DENGAN LEBIH JELAS..^^]


1. aku menggunakan Adobe Photoshop untuk buat header ni..jadi kalau korang tak ada, sila klik SINI..

2. kalau dah ada, sila tekan FILE > OPEN lepas tu pilih lah gambar yang korang nak guna..kemudian tekan OPEN..

3. contohnya aku pilih gambar dia..kemudian korang klik LAYER > DUPLICATE LAYER..


4. ok dah nampak kan ad dua layer sekarang dekat bahagian tepi tu..satu dia tulis BACKGROUND, lagi satu dia tulis BACKGROUND COPY..nampak kan..? yang BACKGROUND tu, hilangkan mata sebelah dia dengan klik mata tu..ok..? maka ia akan jadi macam dekat atas ni..^^ tapi yang BACKGROUND COPY tu biarkan sahaja mata dia..


5. kemudian, klik ERASER TOOL dekat sebelah kiri tu dan padam lah bahagian-bahagian gambar yang korang tak nak..


6. kalau nak senang padam, korang ZOOM lah gambar tu..bila ZOOM senang sikit..tekan ZOOM dekat sebelah kiri bawah tu..teruskan usaha ye..^^ agak leceh sikit..he3..


7. tadaaa..! kan dah siap..^^ nanti bila korang dah padam semua gambar yang korang x nak, hasilnya begini lah..^^ berbaloi kan usaha korang itu tadi..he3.. okey..! sekarang untuk tulisan pula..


8. klik FILE  > NEW  kemudian akan keluar yang macam atas tu..dekat bahagian HEIGHT dan WIDTH tu, suka hati korang lah nak letak berapa..ikut saiz header blog masing-masing..tapi kalau nak ikut yang macam aku punya pun okey juga..^^


9. sekarang ni, sila DRAG ke bawah gambar yang korang dah padam backround dia 2..


10. sila MOVE kan gambar tersebut ke atas NEW FILE yang korang dah buat tadi..cara dia ialah dengan klik MOVE TOOL dekat bahagian atas sebelah kiri tu..nampak tak..? korang tekan MOVE TOOL tersebut  kemudian tarik gambar tu ke atas "kertas" putih tersebut..^^



11. bila dah siap MOVE kan gambar tersebut, maka ini lah hasilnya..gambar yang kecil tu dah boleh padam dah..sebab dah tak guna..


12. tapi gambar tersebut terlalu besar kan..? maka kecil kan lah ia..he3..klik EDIT > TRANSFORM > SCALE.. kecil kan lah gambar tu ikut suka korang..kalau nak besar pun suka hati..^^


13. bila dah siap kecil kan gambar tersebut korang boleh lah letak gambar tersebut di tempat yang sesuai..ikut citarasa korang lah..cara nak gerakkan gambar tersebut sama je macam tadi iaitu tekan MOVE TOOL..kemudian gerakkan lah gambar tersebut..^^ [kalau korang nak letak gambar lain pun boleh..ikut suka hati..dan kalau nak gambarnya TRANSPARENT, sila buat dari step satu okey..^^] bila dah siap sila tekan T dekat sebelah bawah kiri tu..simbol tersebut ialah untuk TEXT..


14. korang letak lah tajuk blog ke, ayat-ayat ke atau apa-apa sahaja yang korang nak tulis dekat header blog tu...bila korang dah tekan simbol T tersebut, dekat bahagian atas tu nanti akan ada keluar jenis text yang korang nak guna, warna text, saiz dan macam-macam lagi..sila selongkar sendiri ye..^^ maaflah tak sempat nak print scren tadi..he3..dan kalau nak word yang cantik-cantik, sila cuba semua huruf k..^^ kalau nak buat ayat baru, sila klik simbol T tersebut lagi sekali..^^ [nak gerakkan tekan MOVE TOOL..nak besarkan atau kecikkan pun sama jugak..]


15. bila korang dah puas hati dengan WORD yang dihasilkan, pergi ke layer dekat tepi 2..RIGHT KLIK dekat WORD yang korang dah buat dan pilih BLENDING OPTION..


16. maka akan keluarlah macam ni..kalau korang perhatikan betul-betul, dekat perkataan SYED tersebut ada BORDER keliling dia kan..? jadi kalau korang nak letak BORDER tu, sila tekan STROKE..nampak kan..?hu3..kalau korang ad banyak word, sila buat untuk semua sekali ye..^^


17. maka inilah hasilnya..^^ he3..tapi belum siap lagi..he3..


18. korang kena pergi ke LAYER dekat tepi, kemudian padam mata yang ada dekat sebelah BACKGROUND tu..nanti akan hilanglah "kertas" putih tadi..jadi tak..? he3.. bila hasil nya macam dekat atas ni, bermaksud header korang dah transparent lah..^^ 


19. okey..! last sekali korang boleh lah tekan FILE > SAVE FOR WEB AND DEVICES..jangan SAVE AS atau SAVE je..takut nanti tak dapat nak upload ke blog..hu3..


20. akhir sekali sila tukar GIF yang dekat atas tu kepada PNG-24..! jangan tanya saya kenapa ye..he3..bila dah tukar, sila tekan SAVE..! maka siap lah header korang semua..boleh lah upload ke blog ye..he3..


okey..! siap..tak sangka boleh siap tutorial ni..he3..maklumlah, tutorial ni sebenarnya agak susah nak buat..jadi sekiranya korang nak hasil yang lebih bagus sila cuba banyak kali ye..aku pun dah letih belajar..he3..maklumlah, kalau nak hasil yang baik, maka usaha nya kenalah sama dengan hasilnya..^^

dan dekat sini juga aku nak minta maaf kalau tutorial ni panjang sangat...sebab aku ajar memang details sangat-sangat..aku cuma nak tolong kawan-kawan aku yang masih tak tahu je..kalau nak tutorial yang lebih ringkas bole carik dekat google..banyak yang ajar cara nak buat..apa-apa pun thnks sebab sudi baca..^^ kalau ada siapa-siapa yang nak share sila lah ambil ye..saya halalkan..^^ k..salam..~

p/s : bangga akhirnya siap..^^


11 ulasan:

Zulqarnain Musa berkata...

waaaaa terharuuu niiiii

officially19 berkata...

kalau gif,dia x bleh conduct image transparent..kalau png,dia bleh conduct image transparent...kalau x silap,mcm tu la..huhu..=)

aremieroul berkata...

@zulqarnain : he3..^^

@ina : owh yekew..? thnks..

fyza d' fieza berkata...

dapat buat..
yeayy!!
;)

aremieroul berkata...

@fyza : tahniah ye..he3..^^

fyza d' fieza berkata...

hehee.. gumbira...
jemput la dtg belog fyza..
http://fyzathefieza.blogspot.com/

Diya Azmi berkata...

nak cube jugak laa..:)

aremieroul berkata...

@diya : jom2..he3..

nadzirah berkata...

wow mirul cool la pakai adobe photoshop gituuu hehe nice one lah

aremieroul berkata...

he3..thnks,..^^

Faris Bieber berkata...

cam mana nk wat dowload photoshop....??