expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sabtu, 11 Jun 2011

10 PErkARa tEntaNG mATRiKULaSI..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
sihat murid-murid semua..?? he3..alhamdulillah..bagus-bagus..teruskan usaha kamu semua tu ye..^^.

ok..ok..hari ni aku nak kasi tips dekat  junior-junior..he3..tips apa..??hah..! nak tau x..?? kalau nak kena lah baca sampai habis..hwa3..ok2..hari ni aku nak kasi tips tentang 10 PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU SEBELUM MASUK MATRIKULASI..ha3..korang yang masih buntu 2 boleh lah bcer eh..he3..



pertama..!
kat malaysia niew ad 14 matrikulasi (fakta tau..penat aq search..he3..) tpi bukan 2 yang penting..yang pentingnyer ialah, hnya 3/4 buah jerk yang wat perhimpunan pagi..!! huk3..antaranyer ialah my matrik JOHOR MATRICULATION  COLLAGE..he3..so korang dah bersedia kew nak g assembling pagi2 buta seawal jam 7.30 pagi..setiap hari tau..! no compromi..he3..

kedua..!
ada sportcheck..!!!! hwa3.. betol..! kat matrik niew hidup kowang x kan terlepas dari diawas n dikawal oleh felo2 anda..(felo=warden)..hu3..bagi yang lelaki lagi lah kerap wat sportcheck..so bagi mereka yang suka bela rambut, bela kuku, bela saka..hwa3..bersiap sedia lah kowang ea..kalo yang rambut panjang 2 mmg knew potong at situ jugak..special adition pnyer..ha3..x leh lari der..!

ketiga..!
bersediakah anda untuk belajar dlam keadaan fast n furious..malah lbeh teruk dari itu..?? he3..kat matrik niew kalo korang nak tau, hidup nyer macam air terjun.. cepat gler..x da masa nak berhenti jap..betol..!! tnyer lah mereka2 yang pernah masuk matrik kalo x caye..he3..kadang2 tu satu bab bole habes dlam sehari jerk..hu2..sbb aq pernah alami tau..:(

keempat..!
kad matrik..!!! hwa3... wajib pakai kad matrik..kalo x meh sini rm10 korang melayang..ha3..niew lah peraturan matrik aq..x pkai kad matrik rm10 melayang..hwa3..tpi bende niew x susah as long as korang niew seorang yang ikut jerk pew yang di suruh..he3..lagi2 yang lurus bin bendul 2..mmg sesuai,.!

kelima..!
kat matrik still x bole nak kapel2 n dating2 lagi tau..! seyes..! kat matrik niew ada KRISMA.. maksud nyer..?? carik sendri ye..he3..dowang niew mmg bagos..slalu ronda2 malam2 n wat serbuan kat mana2 bilik..kwot2 ada yang tngah wat projek..tpi stakat niew x dew lah..he3..n yg penting, krisma niew jugak x dew lah betol manew..(sorry..!) pernah satu hari 2 dowang leh maen ps2 kt dlm masjid mlm2 buta..isyk3..papew pwon tanpa dowang niew semua bertambah lah kayu2 api di neraka..he3..

keenam..!
bersedialah untuk mendapat roomate yang berbagai perangai..! he3.. niew penting jugak..kalo korang nak tau kat matrik johor satu bilik 4 owang sepatotonyer..tpi makin kepuncak bilik kowang probability nak dpat 4 owang satu blik mmg rendah..so kalo dapat sebilik ngan mereka2 yang best , ok lah..kalo dpat yang mmg suka wat korang sakit ati, baek pindah jerk tros.. x dew lah kkowang knew tdo sowang2 dlm bilik t..(macam aq..hu3..)
roomate kaki samun..hwa3..

ketujuh..!
korang bese g camp x..?? tdo kan besenyer lambat an...?? kalo cam 2, kat matrik niew hari2 ko akan merasakan seperti korang sedang bercamping..ha3..seyes..kowang paling awal tdo pwon kul 12 am lah..x kan ad yng tdo awal  kecualilah mereka2 yang nak bngun tgah malam t..hu3..mmg aq masa kat marik pwon ari2 tdo kul 1/2 pagi..so skunk niew penyakit insomnia dah melanda kat aq..hua2..!! tolong..!hu3..


kelapan..!
bersedialah kowang untuk melangkah ke neraka..!! ha3.. napew lak..?? sebab kat matrik x dew owang yang akan suwuh ko g solat..! kalo ka asrama dlu, warden akan terjerit-jerit pnggil kowang an..klo kt umah plak mak jdik mngsa..tpi kt matrik hnya kau, iblis dan syaitan jerk yg akan menentukn ko solat kew x..so, kalo rasa iman x kuat, x yah masok..hwa3..(yang penting solat kerana ALLAH..)

kesembilan..!
no jeans, no iron, no heater, no guitar, no electrik thng n so0n..! bole ke korang tahan..?? he3.. bagi yang laki2 2, kowang bole kew hidup tanpa jeans lusuh lagi buruk 2..??hwa3.. itu lah matrik..no jeans ok..kalo g kuliah 2, kemeja lngan pnjang tau...! siap tie lagi.. ada berani..?? he3.. x pkai siap lah kowng ngan felo2 or ngan HEP..he3..

last but nt least..ten..!
korang rasa bila saat yang paling menyedehkan dalam hidup korang..?? bilew..!! kalo korang dah decide nak masok matrik bermaksod korang dah decide nak merasakan kesedihan selama lebeh seminggu selepas tamatnyer program kat matrik 2..korang akan alami macam2 perkara at matrik yang watkan korang sedeh ble tinggalkan nyer..so dri skunk knew standby untuk hadapi perasaan sedeh yng berpnjngan 2.. macam yang sedang di alami oleh akak2 n abng2 korang skunk niew..huk3..masing2 ngah sedeh..he3..(tp ada jugak yang hepy gler..hwa3..)..

so, bersediakah korang semua..?? keputusan anda hari ini akan menentukan masa depan anak2 n cicit2 anda,,..hwa3..so buat lah keputusan yang terbaek..! jngan ada yang tersilap langkah, tkot nanti malam kaki kejng plak..hwa3..k lah.. sampai sni dlu bebelan aq..t sambong ag ea..salam..~





4 ulasan:

dhilla nazli berkata...

ahaha jahanm la idop korg yg masok matrik ==.'

aremieroul berkata...

mnew ada jahanam..kitowang keluar dgn jayanya..^^

aremieroul berkata...

mnew ada jahanam..kitowang keluar dgn jayanya..^^

Akmar Atiqah berkata...

menakutkan dak2 nk masok matrik je...haha..p memand sian r zaman korang...