expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Isnin, 6 Jun 2011

aQ bENcI seLsEMa n PeTUa BgI SeLseMa..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
jawab okey..^^
x jawab dose..jawab sayang..
he3..

okey2..
aq nak tnyer larh kat korang semua..
sapa pernah kena selesema..??
or
pernah diselesemakan..?
ha3..(gurau jerk..he3..)

bagi mereka2 yg x pernah kena meh sini aq nak habaq sikitt kat korang pasal selsema niew..
hurm..
kalo korang nak tau, selsema niew mmg menyakitkan..!!
bukan kat hidung jerk, tpi kat HATI sekali..
ha3..betul..!
x caye g lah tnyer sapa2 yg kene selsema yg teruk..
hu3..
kalo nak lagi berkesan g lah tnyer mereka2 yg ada resdung..
ha3..2 mmg package nk tau ngan lebeh lanjut..
^^

aq pwon selalu gak kne selsema niew..
(and aq ad resdung jugak sebenarnyer..ha3..)
mmg menyakitkan hati..
rasa macam nak potong jerk hidung niew tau..!
(niew adeq sedara aq ckp lah..he3...)
bukan maen menyeksakan lagi..
kalo setakat selsema jerk x pew..
niew kadang2 tu sampai gatal2 hidung niew..
puas aq garu, tpi makin gatal ada lah..
kalo yg gatal nyer kat dlm hidung, nak garu macam mana..??
x kan nak guna pisau plak kan..??
ha3..(jangan tiru aksi merbahaya niew..^^)
p/s : dier mseti dah give up giler ngan selsema niew..ha3..

selsema niew pulak suka suka dier jerk dtang bila2 masa dier suka..
stress aq =,="
bayangkan lah kalo time nak tido knew selsema, 
mmg aq hangin giler lah..
disebbkan selsema jugak sesetengah owang x bole tido tau..
bukan setakat yg kena jerk, tpi kadang2 tu owang yg tido sebilik pwon sama..
mana x nyer, kalo dah asyik bersin n hasilkan bunyi bising..
sapa bole tido kan..
hu3..

and untuk pengetahuan korang jugak..
selsema niew jugak lah yang menyebabkan mata kita gatal2..
kadang2 tu mata bole jadik merah tau..
(kalak wolverine..^^..ha3..)
tpi seriously selsema mmg menyeksakan..
kadang2 tu lagi teruk kalo selsema nyer menyebbkan kita pening pale..
ad sesetengah owang niew mmg x bole selsema..
kena jerk selsema mmg pening pale lah jawabnyer..hu3..
kesian kan..?
hu3..

so kat sini aq nak share sikit lah petua cam new nak ilangkan selsema niew..
bukan petua apa pwon, niew just nenek aq yg bagitau..
he3..
tpi, selama aq cuba x pernah menjadik..
ha3..tpi selsema nya berkurangan lah..^^

1. GUNA BATANG DAUN SIRIH..^^
ambil batang daun sirih..
lap bersih2 n tumbuk hingga kuor lendir..
ambil lendir batang daun sirih 2..
then makan..
ha3..xdew lah..
(memaen jerk..he3..)
amek lendih 2 then sapu kat hidung korang..
insyaALLAH kalo niat 2 betul, maka hilanglah selsema 2..
ha3..^^

2. GUNA KUNYIT HIDUP..^^
gambar kunyit hidup
amek kunyit hidup..
(macam kat atas niew..^^)
bersihkan dah lenyekkan ia..
amik kunyit tersebut kemudian sapu kat hidung..
sama jerk seperti guna batang sirih 2..^^

p/s : jngan lupa bacer basmallah..he3..

niew just petua owang dulu2 jerk..
skunk niew kalo pergi farmasi dah ad macam2 ubat kan..
hu3..tpi kadang2 ubat skunk niew kandungan nyer merbahaya..
so x salah kalo kita mencuba cara alternatif niew kan..
mana tau bole sembuh..^^
hurm..


okey lah..
papew hal pwon kita ttp kena syukur ngan apa yg kita dpt..
kadang2 tu kita rasa benda 2 menyusahkan..
tpi ALLAH lebeh tahu segala-galanyer..^^
kan2..??
so redha n cariklah alternatif untuk mengubatinyer..
dlm dunia niew segala-galanya ada ubatnyer..
satu jerk x dew..
iaitu KEMATIAN..^^
k2..
salam..~

6 ulasan:

kotak bulat berkata...

kb selalu gak kene selsema.. rimas je bila kene..tekak pun sakit asyik bersin..

aremieroul berkata...

hu3..amalkn lah petua 2 k..^^

amir aizat berkata...

huhu cbe iku petua ni.ok

aremieroul berkata...

^^ okok..

cik faten berkata...

terima kasih ya kongsi tipps nie... saya ade alahan pada hidung... tapi bukan resdung.. doktor kate alhan.. alah pada habuk, udara sejuk n makann2... salunyer rutin tiap2 pagi yang selalu selsema...

Angin Selat Melaka berkata...

Sila bergegas ke:

Petua Menghapuskan tapak Gatal dalam hidung dan Mulut

Semoga berjaya. Insyaallah, pasti! TQ.