expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ahad, 19 Jun 2011

mY FiRsT tUtOrIaL..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


sebelum itu, jawab dulu salam aku tu okey..^^ tak jawab korang juga yang dosa..he3..okey..! mesti korang dah baca kan dekat atas tu..hurm..agak berat juga lah aku nak tunaikan hajat miss Honey ni sebab aku memang tak pernah buat tutur..maklumlah, bukan ada siapa-siapa pun yang nak belajar..huk3..[konon merajuk..ha3..] tapi demi menghargai miss Honey yang melawat saya, maka hajat tu akan ditunaikan..jom sama-sama kita belajar okey..! ilmu tak baik kedekut..nanti hilang..^^

okey..! apa itu link hover..? cuba korang pergi dekat aku punya header blog..nanti kan ada hujan gula-gula kan..? he3..itulah link hover..jadi, kalau nak buat jom baca sampai habis..^^

1. pergi ke DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML

2. cari kod dekat bawah ni dengan fungsi Ctrl+f [tekan..^^]
a:hover

3. lepas dah jumpa kod dekat atas tu,
COPY kod bawah ni dan letakkan di bawah kod tersebut
color:#FF6699; background:url(URL IMAGE) ;background-repeat: repeat;text-decoration:underline;
4. yang warna biru tu, sila gantikan ia dengan URL IMAGE korang


p/s : kalau susah nak cari, boleh pilih yang dekat bawah ni..^^

http://i603.photobucket.com/albums/tt117/misdollymie/rainbowhover.gif


http://dl5.glitter-graphics.net/pub/590/590935ankbyj1xx4.gif


http://dl5.glitter-graphics.net/pub/590/590935ankbyj1xx4.gif


http://dl.glitter-graphics.net/pub/1274/1274791or8ew5kzx6.gif
lepas dah siap klik PREVIEW dan save..^^ dah siap..^^ okey..semoga berjaya ye..k..salam..~
p/s : kalau tak jadi jangan marah..cuba sekali lagi okey..^^ usaha tangga kejayaan..



11 ulasan:

officially19 berkata...

weee...tutorial 1st..tahniahlah..=)

Ahmad Haziq Azlan berkata...

ok nice...

aremieroul berkata...

@ina : thnks..^^

@ahmad haziq azlan : thnks dude..^^

yasmine danny berkata...

Wahahaha... dahsat laa budak niee~~~ hey mierouL cute.. puji awk nie.. ^^

aremieroul berkata...

kak @yasmine : he3..thnks akak..^^

kotak bulat berkata...

rajin wat tutor.. hhehe...berat tak ye blog kalau ltk ni?

emeera asnary berkata...

fuyyyooo, teror lah kamu ! congrats fer ur 1st tuto ! =)

aremieroul berkata...

@kotak : x berat pun..tapi kalo bnyak sangat dah gadget yg lain x tahu lah pulak..hu3..

@emeera L he3..thnks..biasa2 jerk..

Zulqarnain Musa berkata...

best2 blh cber........

Norayu Yusof berkata...

da trai wat da jadik...thx ye ^^

aremieroul berkata...

@norayu : welcome..^^