expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Khamis, 5 Mei 2011

pAntAng LaRAng OrAng MeLAYu..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

pantang larang memang x bole lari dari hidup kita semua sebb pantang larang niew dah dicipta oleh moyang2 kita lamaaaaaa dulu..(cukup lama x..?? he3..) kadang2 tu, pantang larang yang dibuat mmg x masuk akal tpi sebgai cucu2, kita ikut jugak..hurm..betul x..?? mesti betul lah..he3..(angkat bakul sendiri plak..ha3..)

ok2..aq sebenarnyer nak ceciter kat korang semua, alasan2 yang maybe bole diterima pakai atas pantang larang yang telah dicipta oleh moyang2 kita yang mmg pakar 2..slamat lah dowang x dew kemajuan, kalo x aq rasa microsoft 2 mesti dowang yang create..hwa3..^^

ok2.. aq start.. :

pantang larang yang pertama :

pernah dngar x mak/bapak/atuk/nenek korang ckap cam niew :
" senja2 jangan main sembunyi2..nanti knew sorok ngan hantu kopek.."
he3..pernah kan..? wujud kew hantu kopek 2..?? (jngan terpengaruh ngan citer hantu kak limah..he3..) mana wujud hantu2 tu semua.. kalo korang nak tau napew mereka2 (refer 2 moyang2,atuk2 n family korang..) semua ckap cam 2, sebb dowang x nak ko maen kat luar time nak maghrib..dowang nak suwuh korang x mandi n siap2 nak solat..2 jerk..korang pwon maen percaye jerk ada hantu kopek 2..ha3..

pantang latang yang kedua :

"jangan potong kuku malam2..nanti hantu datang carik korang..!" he3..pernah dngar..? ^^ mesti korang takut kan nak potong kuku malam2 sebb takut nanti hantu datang..he3..manew ada semua 2..pantang larang  niew wujud sebb masa dulu2 rumah kat kampung kan x dew electrik..so parent x nak lah anak2 dowang terluka@terbunuh diri (he3..) sebb potong kuku malam2..logik kan bende 2..hu3..

pantang larang kew tiga :
pernah x korang knew mara kalo makan leher ayam kew, tongkeng kew, hyati ayam kew, or anything yang satu jerk dalam makanan 2 biasenyer..?? hu3..mesti penah kan.. kalo x mak ko yang mare, mesti bapak or atuk ko..hu3..nanti mesti dowang ckap x baek makan bende 2, x bagos, bole jadik bodoh..he3..x pwon kalo korang  makan leher ayam t masa kawin leher korang teleng..ha3..nak tau x napew dowang mare n ckap cam 2.. sebb dowang x nak ko makan bende 2..dowang yang nak sebenarnyer..he3..betul..! bende 2 dah lah limited edition, so cara terbaek nak dpatkan ialah tipu korang..ha3..

pantang larang yang keempat :

pernah x korang knew mara kalo terhempas@terketuk lesung batu kuat2..?? nanti mak korang biasanyer akan ckap "kalo lesung batu 2 pecah, jadik orang gila lah ko sipulan.." pernah kan..?? nak tau x sebb pew dowang ckap cam 2..sebab lesung batu 2 kan mahal+berat+susah nak pecah..so dowang takut lah kalo2 korang terhempas kan nyer sampai korang tercedera..parent kita kan sayang kita semua..he3..^^ tol x..??

pantang larang kelima :

"tok..cucu tumpang kencing..bole kan tok..terima ksaih..!" ha3.. mesti korang pernah ckap ayat niew kan masa kecik2 dlu..jngan nak tpu lah..mesti ada pnyer..walau sekali..ha3..sebb pew..?? sebb mak korang slalu pesan, kalo nak kencing kat mana2 tu mintak izin dlu..kan2..?? slamat kat toilet awam x mintak izin..ha3.. sebb pew mak korang suwuh..sebb dier x nak ko knew gangu ngan penunggu tempat 2 kan.. he3..owang2 dlu kan x dew toilet..kalo ada pwon jaoooh kat luor rumah.. so kekdang dalam semak pwon jadik port..huk3..disebabkan x nak lah knew ganggu konon2 nyer, so knew lah mintak izin dlu..he3..tol kan..??

pantang larang yang keenam :

"bangon..!! jangan duduk atas bantal 2..nanti bontot bisul..!!" he3.. pernah dengar..? mak korang jugak yang slalu ckap..hu3..korang kan mmg suka duduk2 atas bantal niew..konon2 macam raja..ha3..perasan tol..hu3..
kenapa owang2 dlu slalu mara kalo anak2 dier duduk atas bantal ialah sebb bantal 2 kan tempt letak kan kepala..xkan lah sedap2 kowang jerk nak letak korang punyer tooot kat atas bantal 2..t busuk bantal 2..ha3..

pantang larang ketujuh (yang terakhir..he3..  :
kalo korang makan nasi, morang mesti knew habeskan.. kalo x nanti parent korang akan cakap  "habeskan lah nasi 2, sian nasi ..nanges dier kalo x habes..hu2.." tol x..?? jngan nak ckap x lah..he3.. aq tau sngat..maklumlah owang dulu2 kan teror..he3..nasi bole nanges kew, lagi2 kalo x dimakan..?? hurm..kalo aq jadik nasi 2, lbeh aq suka kalo x dimakan ..ha3..x lah rasa sakit knew gigit..he3..sebenarnyer parent korang x nak mendidik korang menjadi seorang yang pembazir..nasi 2 kan rzeki, x baek buang2..kan bagos kalo korang habeskan..hurm..pandai owang2 dulu wat trick supaya kita percaya kata2 dier..he3..

ok2..kalo dipikirkan balik, mmg setiap pantang larang yang tercipta 2 mmg ada sebab nyer..tpi cara penyampaian nyer maybe salah..kan bagus kalo diowang semua terus terang jerk kat anak2 dowang supaya mereka lebeh jelas..x dew lah sampai pikir betul2 wujud hantu2 tu semua..maybe mmg ada, tpi 2 semua hnyalah syaitan (atau owang gila..macam kak limah..ha3..) so mulai skunk, kalo nak didik anak2 or owang lain ,ckap bende yang sebenarnyer..x salah semua 2..kan  ad pepatah arab cakap "Berkata benarlah walaupun ianya pahit.." he3..k lah..renung2 kan n selamat berbloging..he3..salam..~

2 ulasan:

Mafahss berkata...

xperlu pantang larang org lama ni..kita ikut pantan larang rasulullah je kan? (~.^)

aremieroul berkata...

betul3..
itu yg terbaek..^^,