expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Selasa, 17 Mei 2011

MeNjADi AnaK suLuNG..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
salam sejahtera semua..
salam satu blogger..^^
hurm..hopefully semua sehat2 n selalu dirahmati ALLAH..
ok2..kali niew aq nak share sikit pengalaman aq jadik anak sulung..
maybe ada antara korang niew yg bukan anak sulung dlam family kan..
hu3..so meh sini bacer apa yg aq rasa..
ok2..
bagi korang semua kan..
jadik anak yg ke berapa best..?
hurm...
korang mesti cakap anak last kan sebb bole manja2..
and x kan ad yg nak jadik anak sulung sebb knew pegang tanggungjawab yg besar..
kan2..?? hu3..
anak sulung niew mmg besar tanggungjawab nyer..
lagi2 kalo dier niew anak yatim or lagi teruk yatim piatu..
dia lah ayah..dan dia lah ibu kpd adeq2 nya..
and bukan senang nak galas tanggungjawab 2 tau..
menjdi anak sulung memerlukan bnyak kekuatan..
menjdi anak sulung jugak memerlukan bnyak pengorbanan..
bukan mudah nak jadi anak sulung yg boleh diharapkan..
hurm..
kadang2 kita terpaksa mengalah dengan adeq2..
kita terpaksa bersusah sikit demi melihat dorang semua gembira..
biarpun kdang2 kita sendiri yg terluka..
itu lah anak sulung..
sebb 2 lah, anak sulung niew cepat matang..
segala jerih perih keluarga dier lalui..
dan sebb 2 jugaklah anak sulung niew selalu jadi harapan mak ayah..
anak sulung selalu diharapkan untuk berjaya..
sebb anak sulung niew lah contoh terbaek keluarga..
dan sebagai pembakar semangat tuk adeq2 nyer berjaya..
hu3..

anak sulung niew biasanya tegas..
tol x..? tau x napew..?
sebb dowang niew knew jaga adeq2 dorang 2 semua..
macam abang2 or kakak2 korang lah..
dowang kan tegas kan..
sebb dowang nak korang semua berjaya..
dowang nak korang jadik insan yg berguna di masa depan nanti..
hu3..buakn sebb dowang 2 benci or meluat ngan korang semua..
ingat 2..hu3..

so mulai skunk niew, pikir tol2 ea..
kalo korang niew anak sulung, bnyak bende yg korang knew tau..
bnyak benda yg perlu korang fahami..
bukan hnya membiarkan adeq2 korang terus hnyut ngan keseronokan dunia niew..
kelak masa depan dowang semua akan hancur..
and kalo korang niew bukan anak sulung, hormat abg2 or kakak2 korang..
dowang bnyak tanggungjawab..
kalo korang knew marah terima jerk..
anggap jerk 2 demi kebaikan korang semua..
kalo x puas hati pun bawakkan berbincang..
jngan terus bergaduh..x kan jumpa jalan penyelesaian..

and papew pwon, bukan kedudukan kelahiran 2 yg penting..
 sebb sebagai anak, semua perlu bertanggungjawab..
bukan anak sulung jerk..
kita semua ada peranan masing2..
baik yg sulung mahupun yang akhir..
ibu bapa kita semua mengharapkan kita semua berjaya..
x dew parent yg nak tgok anak dier gagal dalam hidup niew..
and yang paling penting, ingat satu perkara niew..
seburk mana pun keluarga kita, dowang still keluarga kita..
terima seadanya..
sebb kalo korang seburuk mana pwon keluarga korang still terima korang..
air yang dicincang x kan putus..
k2..
salam..~













1 ulasan:

Freaky berkata...

jadi anak sulung baru la banyak tanggungjawab sikit :)

Pergaduhan Hacker dan Fan Heliza di Fb