expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ahad, 7 Ogos 2011

IsLaM tApi tAK nAk PUaSA..!



اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

jawab ya salam mirul ni..tak jawab dosa..jawab dapat pahala...  :)  he3..okey..! kalau semalam mirul rasa seronok jaga kaunter baby, tapi hari ni rasa semacam pula..bukan sebab tak seronok atau membosankan, tapi masa mirul jaga kaunter tu, adalah beberapa pekerja MELAYU ISLAM yang tak puasa..hurm..ISLAM hanya ada pada i/c..namun amalan dan ajaran tak pernah nak dipelajari dan diamalkan..
mirul tak kisah lah dowang tu nak puasa ke tak nak puasa, sebab dosa tu semua dowang juga yang tanggung sendiri..hu3..[tapi berdosa kalau kita tak cegah perbuatan tu kan..hurm..] tapi atas dasar cintakan ISLAM ni, mirul terpanggil lah juga untuk bagi nasihat dekat dowang ni..hu3..namun, kalau kita nak buat sesuatu tanpa bukti ni rasa takut lah pula..karang tak pasal-pasal mirul buka puasa dekat hosital  guna straw pula..he3..

dalam ISLAM, kalau kita nak melawan sesuatu kemungkaran, ada Nabi Muhammad s.a.w berpesan dengan maksudnya: " Sesungguhnya di kalangan kamu yang melihat perkara mungkar, hendaklah dia mengubah dengan tangannya, kalau tidak berkuasa mengubah dengan tangan ,maka dengan lidah, kalau tidak berkuasa dengan lidah, maka benci di dalam hati, itulah tanda selemah-lemah iman."[ayat hafazan masa tingkatan5 he3]
petang tadi mirul nampak dengan mata kepala mirul sendiri yang pekerja tersebut masuk ke dalam bilik "fitting room" sambil bawa sebungkus air..lepas beberapa minit dia keluar dengan tangan kosong..memang kebanyakan juruwang dekat situ tahu kot yang dia tak puasa sebab dia sendiri bagi tahu dekat dowang..hurm..alasan gastrik..entah lah..mirul malas nak layan orang yang macam dia tu..memang tak guna punya orang..gastrik tu cuma satu alasan yang tak masuk akal untuk kita tak berpuasa..kenapa ada orang lain yang ada gastrik tapi masih boleh berpuasa..kuat dan gagah lagi..hu3..nak seribu daya, tak nak seribu dalih..
apa-apa pun, mirul doakan lah dowang-dowang tu semua kembali ke jalan yang benar..bukan seorang je tau, tapi 4 orang yang buat benda ni tadi..cuma yang betul-betul jelas depan mata tu dia seorang je lah..hu3..biarlah..mirul nak bagi nasihat takut kena pula, sebab dowang tu dari luaran pun dah tahu memang tak boleh pakai..[sebab pakai rantai yang silver kilat-kilat tu..ingat hensem ke..? muntah mirul tengok..!] jadi, mirul cuba nak benci dowang dengan hati..namun masih berdoa supaya dowang tu semua insaf..amin.. okey lah..mata pun dah ngantuk..jom tidur.esok nak sahur lagi..he3..okey..salam..~

p/s : pandai je nak nasihat kan orang lain sedangkan diri pun tak sempurna..he3..  :)

4 ulasan:

officially19 berkata...

hmm.umat islam akhir zaman.alasan gastrik?huh,orang lain pun ada gastrik but still puasa.elok je diorang puasa.haish.entahlah.tak tahu nak kata apa kan.sorry if teremo sekejap kat sini.hehe.

mr_right berkata...

sangat ta malu okey !

KENAPA MR RIGHT?

MSfaten berkata...

nobody perfect, right?
kalau nak tgu manusia sempurna baru ley tegur , mmg semakin berleluasa la kan perkara mungkar kat dunia ni kan???
so, xslh pun mirul tegor diorg2 tu, *i mean dgn post entry ni*
ngeee~
=)
btw, sgt benci sgt2 lelaki pkai rantai ! huhuhu

kotak bulat berkata...

emm... memg ramai tak puasa,dan sedihnya dorg tak segan2 tunjuk dorg tak puasa