expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Rabu, 17 Ogos 2011

CCtV DuNiA vs cCtV AkHiRaT..!


اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

jawab ye salam mirul ni..tak jawab dosa tau..jawab dapat pahala..hu3..okey..! diam tak diam, dah nak masuk 18 ramadhan dah ek..rasanya baru semalam je 1 ramadhan tu datang..hu3..cepatnya masa tu berlalu kan..hurm..dan sejak akhir-akhir ni juga, mirul terlalu sibuk dengan kerja sehinggakan sukar untuk mirul nak update blog ni..hu3..sedih nya kan.. T_T
tapi malam ni, mirul gagahkan juga untuk update sebab dah masuk hari ke 5 tak update..huk3.. T_T 
walaupun mirul rasa tak ada sesiapa yang menanti entry terbaru dari mirul, at least blog ni tak lah bersawang..he3..jadi, malam ni mirul nak cerita sikit tentang kamera litar tertutup atau orang lebih kenali dengan nama CCTV..hu3..korang tahu kan apa tu CCTV..pelik kalau tak tahu..lalala..~

okey..! sebagai manusia biasa, kita ni tak akan lari dari merasa takut apabila hendak melakukan sesuatu perkara yang jahat..[mencuri, membunuh, mengumpat, mencaci..dll..he3..] biasanya kalau kita nak buat jahat tu, kita akan lihat sekeliling sebab takut ada kamera litar tertutup yang sedang merakam perbuatan kita tu kan..hu3..betul tak..? kalau paling tidak pun, kita akan tengok-tengok dulu sekeliling, ada orang ke tak sebelum nak buat sesuatu perkara jahat tu..hu3..
itu semua perkara normal..semua orang pun buat..[mirul tak..lalala..] bila "line-clear" baru lah kita rasa lega untuk buat jahat, sebab tak akan ada sesiapa yang ada bukti perbuatan kita tu nanti kan..hu3..tapi sedarkah kita bahawa semua tu hanya lah kamera dunia sahaja..bagaimana pula dengan CCTV yang sentiasa memerhatikan kita setiap masa dimana jua kita berada..tak takut ke kita dengan DIA..?

manusia oh manusia..membuat sesuatu pekara yang jahat tanpa memikirkan DIA yang sentiasa memerhatikan kita..memanglah di dunia ni kita boleh menyembunyikan diri daripada dikesan..namun, adakah kita pasti, kita boleh lari daripada di hisab di akhirat kelak..? adakah DIA tidak mempunyai berkuasa untuk menayangkan kembali segala perbuatan kita tu..? hu3..
jadi, apabila kita hendak melakukan sesuatu perkara tu, jangan takut kan hukuman dunia..tapi, takutkan hukuman akhirat kelak..mungkin hukuman dunia mampu di elak, tapi bolehkan di akhirat nanti..? maka di setiap kali hendak membuat sesuatu perkara tu, ingatlah bahawa ALLAH sentiasa berada bersama hambanya..memerhatikan perbuatan kita ni..MALAIKAT nya yang berada di kiri dan kanan kita juga sentiasa mencatit segala apa perbuatan kita di dunia ini..
semoga dengan ingatan ini
maka kita akan kurang melakukan dosa di dunia ni ya.. 
lagi-lagi dalam bulan ramadhan ni..he3..
okey lah..selamat berfikir dan selamat beramal..
mirul nak mandi ni..he3..salam..~

19 ulasan:

mr_right berkata...

bile da lame ta update dan tetibe update, haaa.. amik kau ! haha
nice one !

http://hafizilmi.blogspot.com/2011/08/please-proud-to-be-blogger.html

hudaa.udey berkata...

wah! menarik entry nii.. tajuk gempak.. hee :)
thanks for sharing :)

Tanpa Nama berkata...

Kantoi sudeyh layan blog lucah.hihi.CCTV gak en?

K.Zhariff berkata...

Yea! lama aku tunggu ko update. insaf aku baca. :D

~Anis Aisyah~ berkata...

thanks for sharing.. =)

♥ Nazratul Hidayu ♥ berkata...

perkongsian yg menarik... :)

aremieroul berkata...

mr.right : he3..saja lepas geram.. :)

aremieroul berkata...

hudaa : tanggungjawab di dunia.. :D

aremieroul berkata...

tanpa nama : blog lucah..? x paham..hu3.. =="

aremieroul berkata...

k.zhariff : he3..dah lama kew..? he3..insaf lah kau sana... :D

aremieroul berkata...

anis aishah : thnks 4 reading..~

aremieroul berkata...

nazratul : thnks ye.. :D

Tanpa Nama berkata...

kan aritu awak kantoi sbb bkk blog lucah?siap kna hack.haritu bkk blog nieyh die tulis sebab kantoi bkk blog gay,btol kew?

aremieroul berkata...

hu3..dah nama pun kena hack..malas nak cakap lagi..mirul kan ada buat entry lepas kena hack tu..baca lah ye.. :)

aiEz berkata...

Dia sentiasa ada,melihat akan hambaNya..manusia takut akan tekonologi macam ni,sedangkan Allah sentiasa memerhati dan Maha Mengetahui setiap apa yg terjadi,mahupun dari hati yg kita sembunyikan..

SyasyaAmila berkata...

fuhh, insaf sket den , huhu. thanks for sharing dan salam ramadhan :D

aremieroul berkata...

aiez : yup..tau x pew..ALLAH itu maha mengetahui.. :D

cIk PikA berkata...

allah maha kuasa kan.. x payah pkai cctv.. Dia lagi advance..

aremieroul berkata...

syasyaamila : hu3..mirul cuma menyampaikan.. :))