expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Rabu, 5 September 2012

UniMAP bukan UniMAD..! please take note..!

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم .

dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha mengasihani..
ASSALAMUALAIKUM w.b.t..

jawab ye salam mirul ni.. tak jawab dosa, jawab dapat pahala.. insyaALLAH..
sebenarnya dah hampir sebulan mirul x update, bukan sebab x ada idea atau bahan tapi rasa nak update blog dah semakin berkurang.. mungkin dah tua kot.. hahaha.. xD

tapi hari ni nafsu untuk update blog memuncak-muncak.. rasa gatal je tangan ni nak tekan-tekan huruf dekat keyboard ni.. ini semua gara-gara entry yang ditulis oleh seorang blogger lah ni.. aku rasa kalau dia x buat entry tu, entah bila baru akan update blog.. hew hew hew.. xD

sebelum layar saya labuhkan, sebelum sampan saya turunkan elok kiranya di sini mirul memperjelaskan dekat kalian semua bahawa entry ni mirul buat bukan untuk memaki, bukan untuk menjatuhkan mahupun untuk membengangkan blogger tersebut.. mirul nak dia faham situasi sebenar supaya lepas ni dia faham apa erti sebenar HORMAT, SABAR dan SYUKUR..


tajuk yang atas ini merupakan tajuk entry blogger tersebut sebelum dia menukarkan kepada yang bawah ni


the worst registration ever..? maksudnya UniMAP punya sesi pendaftaran ni paling teruk antara yang paling teruk..? bak kata kawan mirul, dia tu macam dah pergi dekat semua U je, sampai dia tahu U mana paling paling teruk.. menyakitkan hati betul kan.. hurmm..

dia ingat dia sorang je ke yang datang dari jauh.. kalau mirul x silap, dia ni datang dari KL je pun.. masih ada ibu bapa yang datang lagi jauh dari dia.. adat lah kalau daftar sampai berjam-jam, bukan adik dia sorang je yang nak daftar.. ada lagi beribu-ribu orang yang nak daftar.. sabar lah sikit.. lagi satu, soal taklimat tu, ingat pihak U suka-suka ke nak buat taklimat tu kalau x penting..? ingat pihak U ni x ada kerja lain nak buat daripada duk ceramah depa IbuBapa yang entah berapa kerat je yang dengar..? fikir-fikir ka lah ye..

ni lagi satu masalah yang mirul rasa bengan nak jawab.. bukan nya U x ada sediakan asrama pun kan untuk adik dia, yang dia nak kecoh-kecoh tu kenapa..? untuk makluman pihak "CIK AKAK" sekalian, kampus utama yang dekat pauh tu pun belum siap sepenuhnya.. kami pelajar tahun kedua ni pun x merasa lagi belajar dekat sana, x kan lah baru-baru masuk dah demand nak dekat kampus utama.. kalau nak jugak asrama dekat kampus utama tu pergi lah dekat tapak pembinaan tu, buat khemah sendiri ke.. puas hati..!

ni lagi satu masalah yang mirul rasa macam nak tembak-tembak je "CIK AKAK" ni.. dia mengharapkan rumah yang adik dia duduk tu macam rumah mak bapak dia ke..? bersih, x berhabuk, x kotor, lengkap sofa, meja makan, aircond tu semua..? wei, sedar lah, adik hang tu nak masuk U dah, dah besar.. x ka lah nak kemas rumah sendiri pun x reti.. ke nak upah pembantu rumah dekat sana, jaga kebersihan rumah tu 24 jam..? hurmm.. 

dulu masa mirul dengan kawan-kawan daftar pun sama jugak.. tapi bagi mirul x de lah seperti yang digambarkan oleh "CIK AKAK" ni.. normal lah rumah kena tinggal 3 bulan berhabuk kan..? faham-faham sendiri lah nak kemas.. ni lah susahnya kalau orang yang duduk rumah goyang kaki je.. semua tukang gaji buatkan.. baru kotor sikit dah complain bagai.. x bersyukur.. kalau betul berhabuk kenapa x snap je gambar..? ke x da bukti "CIK AKAK" oi..? grrrr...!

dan ini lagi satu blogger yang mirul pun x faham apa motif dia tulis macam ni.. masalahnya dia ni dah melampau.. sampai tulis UniMAD bagai.. huhuhu.. ini melibatkan Universiti mirul, x kan nak suruh mirul duduk diam je kan.. hurmm.. secara logik jika dia membandingkan sesi pendaftaran U dengan sesi pendaftaran tadika, adil atau tak..? mirul malas nak maki-maki sebab mirul masih boleh sabar lagi..

mirul x nak lah sentuh soal anak dia tu bekas pelajar MRSM ke, bekas pelajar Matrikulasi ke sebab mirul pun bekas pelajar tempat-tempat tersebut.. ni mesti kes mak ayah yang bangga sangat dengan anak tapi sebenarnya habuk pun x ada..kalau betul anak kau bagus, anak kau pandai, anak kau bekas pelajar MRSM kenapa masuk UniMAP..? kenapa x pergi luar negara ke, pergi U yang terbaek ke..? sedar lah wei, seburuk-buruk UniMAP, U ni jugak lah yang terima anak kau tu.. entah berapa pointer nak kecoh.. grrr..

apa-apa pun bagi mirul masalah-masalah ni berpunca daripada beberapa perkara.. 

1. masalah dokumen yang x lengkap.. dulu masa mirul daftar pun mirul ambil masa yang sangat lama gara-gara terlupa nak buat salinan slip MUET.. mak disebabkan tu lah mirul terpaksa beratur lama sehingga berjam-jam untuk membuat satu salinan je.. jadi mungkin ni antara masalah utama, kenapa pelajar ambil masa yang lama untuk mendaftar.. kalau lengkap mirul rasa x ada masalah.. kan2..?

2. ramai Ibu Bapa merungut sebab jalan raya yang sangat sesak.. bagi mirul masalah ni x akan timbul kalau semua pelajar gunakan bas untuk ke kolej kediaman tu.. kan dah disediakan bas supaya x de lah semua kereta menuju ke sana.. lagi satu masalah ialah bila yang daftar nya seorang je, tapi yang datang satu keluarga besar.. x salah nak bawak keluarga, tapi kalau dalam keadaan sesak tu x payah lah pergi.. lepas semua pelajar dah daftar masuk nak pergi tu pergi lah.. hu3..

jalan dekat Wang Ulu tu bukan nya besar, tu jalan kampung je pun.. memang akan sesak lah kan kalau semua kereta nak parking dekat sana.. beribu kereta nak amsuk dekat tempat yang kecik, dekat mana pun akan sesak, bukan dekat UniMAP je.. huk3..

apa-apa pun mirul memang geram gila lah dekat orang-orang yang perangai nya macam ni.. semua orang yang daftar pun rasa benda yang sama, jadi x payahlah nak kutuk-kutuk U kami ni macam tu sekali.. sejujurnya mirul sayang UniMAP sebab dekat sini lah tempat mirul dan kawan-kawan belajar.. dekat sini lah mirul ketawa, menangis dan berkongsi pengalaman semua.. jadi jagalah adab nak menegur tu.. kan ada banyak saluran yang baik dan betul untuk korang buat aduan, jangan lah x uas hati sikit nak tulis dekat Blog..

dan buat pengetahuan kalian-kalian semua, UniMAP ni x ada lah seburuk yang mereka-mereka ni sangka.. bagi mirul setiap U mesti ada kelemahan sendiri, begitu juga UniMAP.. tapi kami semua sedang memperbaiki semua tu.. x kan lah siap-siap terus nak sempurna kan.. fikir logik lah ye.. dan soal kampus tu jauh dari kolej kediaman tu bukan satu masalah besar sebab mirul ni dah setahun belajar, x ada masalah pun nak ke tempat belajar.. kan ada bas disediakan.. x payah risau,, bukan kena jalan kaki pun nak ke dewan kuliah..!

akhir kata dari diri yang banyak kelemahan ni, mirul nak mintak maaf lah ye kalau ada pihak yang terasa.. mirul tulis bukan nak memalukan, tapi nak menjelaskan agar nama UniMAP tak tercalar.. mirul rasa pun kalau korang berada dekat tempat mirul ni korang akan buat benda yang sama.. siapa suka kan rumah kita sendiri kena conteng dengana arang.. hu3.. apa-apa pun sedarlah yang seburuk-buruk UniMAP ni, inilah tempat adik/anak korang menuntut ilmu.. seburuk-buruk UniMAP ni lah yang nak terima adik/anak korang.. jadi SILA BERSYUKUR.. kalau rasa diri tu bersalah, mintak maaf lah secara terbuka.. ingat, adik korang dekat UniMAP, kami ni pun pelajar UniMAP, jaga-jaga.. hahaha (gelak jahat).. xD

dekat sini mirul nak tunjukkan lah sedikit view kolej kediaman UniMAP tempat mirul tinggal.. xD
enjoy ya..!





best x..? he3.. ni lah view UniMAP.. sangat cantik..  <3 UniMAP..
wasalam..~

21 ulasan:

Norhasimah Ali Amran berkata...

xpe lah mirul..... sabor je la.. nanti 1 hari nnti pasti dia bsyukur btapa bertuahnya dia study kt UniMap. Kalo u lain nanti sem II da sbok nk cr rumah sewa. kan3? kita doakan je la y terbaik utk beliau dan adik beliau. :)

Aremieroul Akim berkata...

@norhasimah ali amran : yup.. tau x pew, kita sampai graduate duduk dalam kan.. :) bersyukur2.. he3..

Nur Husna Rosli berkata...

hei...xtau dek untung betul.. biasa la klu hari pendaftaran,,memang sesak..den dulu pun tunggu lame jugak.. tapi ok je.. pastu bab rumah,,bersyukur la...die xtau,,berapa lame budak2 uitm kat melaka ni bersesak2 satu rumah tapi parents diaorg ok je,,makayah x kecoh2 pun,,cool je..siap tolong KEMAS lagi tau...so...itu semua mindset...

..aZhAri.cOm.. berkata...

satu je bgtau kat budak baru dftar tu..... " SIAPA ANDA UNTUK DISAMBUT SEPERTI RAJA....?? " be urself... kalau SPM or ape2 result dh xberapa nk ade A's tu xyah la nk demand lebih..

Syahmi berkata...

bhahaha nak masuk unimap bleyh?...tapi dah terlalu tua plak..huu betul cakap azhari tue...

FizA berkata...

sama la.. agak bengang bila baca blog diorg tu.. suka hati nak kutuk2 UniMAP.. psl hostel tu biasa la dah tgl bp bulan xda org haa.. kira bagus la UniMAP bg hostel sampai hbs belajar.. U lain ada? huh.. sabar je la haa..

ikaa berkata...

perhhhh punya laa wat entry macam bgus sgt..mmg unimap kami kt sini, msih dlm proses pembaikian, tp xlama lagi mmg semua akn ditempatkan di pauh. sempadan kedah. Lagi 1 bab berhabuk...stahu sy spjg blja universiti, mmg la semua benda wat sndri..lgi 1 masa pndaftaran bukn lecture yg handle but senior atas. So dah nam pun masuk u bkn skoleh tadika semua benda buat sndri.. lagi stu unimap mmg xsediakan tempat utk ibu bapa, U mn pun xde sediakan tuk family..pndai cari sndri..kalau rasa xleh nk bedikari better masuk tadika balik...pelik betul kan...

Sapa erkk blogger tue??

ikaa berkata...

Mak sapa laa yg malang sgt nie....setakat ank blaja matrik, dgn MRSM tue kami pun boleh laa... nie setakat msuk U dlm malaysia ja pn dh berlagak... owg len msuk U luar negara xbising pun...kcian sguh mak dia kan... mesti dlu mak dia blaja sikit je tue teruja sikut ank dapat U..haha


boleh sy tahu dia pnya blog

ezzyra berkata...

bersyukur je la dpt masuk u..aku dh nk masuk 4 thun dah dok unimap 2...rilex je...standard la time register cam 2..

biasa la...ssah2 dulu...senang2 kmudian...org bgi dok hostel 2 pon kira dah ckup bagus dah 2.

peace....i love unimap.

Eca Dwinky Asha berkata...

dah bgi hostel pun bising lagi...dah,gi jauh2!!!.Kalau rasa mampu sangat,xyah hantar anak dorg jauh2,,gi study uni swasta,xbising apa!.ishhh,tu org yg xpena bljr hidup susah,mmg demand...apa la sesekali bljr hidup susah.....

Saiful Lizan berkata...

lambatnya 8pagi smpai 8malam?

mashimaro berkata...

normal lah klu hr pendaftaran tu sesak.. u mana pon sama jew.. sy poli dlu pon.. so dah ada pengalaman mse dftar unimap nih..
kutuk2 unimap pon, unimap bkn calang2 u,, daftar nk jd student engineering.. tp perangai xmcm nk jd engineer pon.. engineer lempaq kt mana pon blh hidup maaa....
br mai daftar dh ngutuk.. study blm lg.. cmna nk jd engineer nih...
sabaq la sket... sume nk demand.. susah sket xbleh.. ape daaa....

Tanpa Nama berkata...

Kami pown dh biasa terlibat dgn urusan pndftaran...Bkn UniMap jew ade masalh,U lain pown same jew....Org lain xde pun bising2...Kalau nk bising jgak,buat lah U sendiri..Xyah masuk UniMap..Xpasal kang anak lu kena buli,PADAN MUKA!!!!

Tanpa Nama berkata...

ni laa manusia xpenahnya puas dgn apa yg ada depan mata..haiyakk..mai belajaq dulu habaq katdia..bru dia tau syokk kaa dak..cehh tunggu lama pn xleh..aku dulu daftar pn tungu lama..siap kena check ada h1n1 kaa tak lg..jenuh beratoq..relex jaa..ishh..nak masuk 4tahun dah kat sini aku rasa unimap laa yg tebaik xda yg kurang n terabai pon..tidoq pon masih beralas tilam n bantal yg empuk buat susah skit nak jaga pagi2..hahahaha chowww..

Shafik Saffuan berkata...

budak2 zaman skg nk benda senang...mak bapak terlalu manjakan anak2...

Berani Kutuk UniMAP! berkata...

Rasa macam nak kenal je dgn 'budak' tu? 'Budak' tu ke mengada2 atau 'family' yg terlebih 'over'... Masalah betul! Kenapa la x survey awal2 dulu sebelum apply masuk UniMAP. Ni dah dapat, redha je la. Sekurang2nya UniMAP sanggup terima dia belajar kat sini, dan sah2 U lain dah tolak! Hahaha... X reti bersyukur la. Best kot belajar kat UniMAP, unik daripada U lain! Soal kotor, berabuk ke apa, boleh bersihkan je, ke takut kuku rosak dik? X mati pun nk bersihkan semua tu, standard arr, bilik dah lama tinggal, mmg berdebu. N kalau x puas hati sangat, x payah la nak tulis2 kat blog, dunia kecik je, tengok! Hampir semua student UniMAP dah tahu pasal ni. Rasa nak gi belasah pun ada, berani betul kutuk UniMAP, belajar mana2 pun sama, yg penting ILMU! Kang jap lg kalau jumpa 'budak' tu, memang x tenang dia kat sini. Silap2 x sampai 1 sem dah berhenti, huaaaa~~ nangis!!! Nak balik... N kat 'family' dia tu, kalau bajet bagus sangat, hantar la pergi kolej swasta, puas hati! X payah dok kutuk2 UniMAP... Kan silap2 hari bulan UniMAP saman kan! Padam muka... Btw budak tu mesti perempuan kan? Banyak songeh betul. -Aku memang anti kat sape2 yg kutuk UniMAP, aku sayang sangat2 kat UniMAP- UniMAP terbaiklah!!! ^^^^^

Leyla berkata...

ha'ah . dgr dgr mmg sesak time register ai tu . smpai masok meeting . ala . sal kotor tu biase la . da org tak gguna kan ? bersih je la . tu pon nak kecok ke der ?

mas berkata...

seach dekat google unimap.then keluar entry ni baca sampai abis :D 2 jun insaallah, akan kesane..sebab ? dapat tawaran :D takut + seram :D hope will be fine la :D

me oren berkata...

mak aiyy ! kurang hasomm giler manusia tuhh ! Sakit jiwa aku membaconya !

Wishy Haunted berkata...

Hari first daftar mmg macam tu..pelik2 tol budak la ni..

Aishah Ayub berkata...

Salam. Nak tny a.myrul still stdy sne ke ? Sye bru dpt twrn unimap ni.. mmg lokasi kampus ngn tmpt tnggal jauh sikit ye ?dan kita xperlu pndh mne2 lps sem 2 ke.. Trime kasih sbb share pnglmn..