expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Khamis, 1 September 2011

enTrY pAnAs [2] : rEtIs vS nEwBiE..!

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ
jawab ye salam mirul ni..tak jawab dosa..jawab dapat duit raya.. :D  he3.. [kalau nak mintak sila datang rumah..lalala..~ okey.. kalau korang ni jenis yaang ambil berat tentang mirul [auw..sayang lebih lah kat korang..!], tentu korang tahu kan yang mirul akan mendaftarkan diri di UniMAP pada 4 september ni.. :((  huk3..jadi lepas ni memang bersawang lah jawab nya blog yang superb comel macam tuannya ni..hua3.. [pasan giler..! hilang mo0d sedeh aku..ha3..]
tapi nak buat macam mana kan..dah tu tanggungjawab mirul pada agama bangsa dan negara..jadi terpaksa lah jugak pergi..kalau tak terpaksa lah tunggu orang masuk minang..ha3..  :D  [ada sesiapa nak isi borang kew..? masih belum ada lagi calon ni..he3..] kalau ikut kan malam ni mirul nak update pasal raya ataupun pasal pendaftaran tu..tapi disebabkan ada lah satu dua hal yang mengusutkan mata mirul, jadi terpaksa lah mengalah..dan akhirnya lahir lah entry PANAS..panas..panas..ini..  [sambil nyanyi lagu gigi..panas..ha3..]

okey..! [ini mo0d serious..!] sejak kali pertama mirul aktif berblogger ni, saban kali mirul asyik dengar dan terbaca entry si blogger-blogger senior ni memberi peringatan dekat newbie-newbie..macam-macam nasihat ada..dan yang paling mencabar iman rasanya bila tiba bab lagu dan follower..hu3..kalau bab-bab lain tu kita boleh lah kawal sikit..tapi kalau bab yang dua ni memang tak dapat eden nak nolong nyerrrr...~

LETAK LAGU DALAM BLOG [|^^|]
buat si blogger yang pasang lagu dalam blog..

okey..! dulu masa awal-awal pun mirul memang letak lagu dalam blog..sebab, kalau ada lagu baru lah rasa heppening sikit kan...lagi-lagi nak dekat-dekat raya macam ni, kalau pasang lagu raya baru lah feel kan.. hu3.. memang betul semua tu..mirul pun sokong..tapi cuba fikirkan faktor lain..contohnya follower dan blogger lain..apa yang dowang rasa.. sebab apa kita perlu fikirkan tentang mreka-mereka ini..? [bukan sebab ni hari raya atau bukan sebab mereka saudara sesama islam..] kita memikirkan mereka sebab kerana mereka lah kita berjaya menjadi blogger yang ada lebih daripada SEORANG follower..  = ="

bayangkan lah kalau mereka-mereka ni tak ada..siapa nak baca entry kita..? siapa nak komen entry kita..? secanggih-canggih robot JEPUN tu pun belum tentu mereka tu dapat komen entry kita ni..walau seburuk mana pun bahasa kita, mereka tetap bersatu hati komen tau..ni senang-senang je kita nak memperanak tirikan mereka tu..hu3..lagi-lagi mereka yang guna broadband..kesian tau..bill dowang berlipat ganda kena bayar..gara-gara nak follow dan komen blog korang tu jerk..jadi fikir-fikir lah ye..
buat retis, follower, blogger biasa, prebet dan seangkatan dengan nya..  :D

retis ni pula macam dah x paham-paham bahasa.. [kasar tak..? ha3..] nama pun newbie, mestilah banyak buat silap dan salah.. [kalau tak nanti raya nak mintak maaf sebab apa pulak..ye tak..?he3..] maklumlah kan..mula-mula bukak akaun blogger tangan tu mestilah gatal nak cuba semua gadget yang ada..kalau ada 100 benda, semua sekali dier nak test..hu3..sebab tu lah guna nya senior-senior atau pun retis-retis ni..korang kena lah dok nasihat dan dekati dowang tu..bukan main sembur jerk..cakap dah penat cakap lah apa lah..ilmu tu tak luak lah kalau kita kongsi dekat orang..seyes..!

tapi kalau jenis yang memang tak makan saman, jenis yang memang nak makan kaki blogger.. tu payah sikit..! cakap sekali tak nak dengar..cakap dua kali masih boleh sabar..masuk kali ketiga memang lu langsi lu mati lah kan..hu3..jenis newbie macam ni mungkin masa mengandung mak dia kerja kontraktor kot..degil...azan kan sikit baru panas badan tu..ha3..memain jerk... = =" hu3.. kalau jumpa spesis ni pulaukan je..kasi pengajaran sikit..nak berblogger dalam satu komuniti konon..tapi bila orang suruh buat sikit x nak dengar..memang kalau campak dalam hutan pun, beruk tak nak kawan..seyes..! kalau jahat sikit, kita bako jerk dier.. :) 

NAK SANGAT FOLLOWER BERIBU-RIBAN..  [= ="]
buat mereka yang nak jadi retis..

okey..! sekarang ni memang tengah trend kot ping sana sini cakap "u follow i, i GERENTI follow u balik..pelease..! " hu3.. [macam lah dulu x ada ek..he3..] tapi rasanya kali ni makin teruk kot..macam dan terlalu terdesak sangat sampaikan merayu bagai apa..kalau korang ni jenis yang suka jalan-jalan dekat group blogger facebo0k tu pun korang akan perasan ada blogger yang merayu mintak follower.. mirul pun tak paham lah kenapa dowang macam ni..ada pertandingan follower paling ramai ke..? rasa macam tak ada...kalau ada nak jugak lah join kan..hu3.. 

dah banyak kali retis-retis pesan..! jumlah follower bukan segala-galanya dalam dunia blogging ni..kalau korang ada SEORANG je follower, tapi jumlah pembaca sampai beribu tu yang penting.. [tapi mustahil lah kan..ha3..] mungkin anda nampak segak kalau ada seribu dua follower..tapi anda akan nampak buruk kalau hanya seorang dua yang datang komen..seyes..! memang blog korang akan jadi bahan lah kepada entry-entry yang nak mengutuk blogger lain..he3..jadi, untuk mengelakkan blog anda fofular gara-gara kontreversi yang melanda, baik anda berubah ye..bukan senang nak jadi popular tau..dan yang paling penting, tak akan semua orang akan jadi popular..kalau semua jadi retis, siapa nak baca entry kita..? siapa nak komen entry kita..? hu3..jadi just be urself and enjoy ur life okey..! what goes around comes around..! :))  
btw, jangan lupa ALLAH..  :))

buat retis-retis yang dah sedia ada..

hu3..buat retis-retis ni pulak, korang jangan lah poyo sangat ye..mentang-mentang follower beribu dah tak nak follow orang..[bukan semua..makan cili terasa pedasnya.. :))] mana boleh..dulu masa korang jadi newbie pun blogger-blogger baru jugak lah yang naik kan korang..yang sanggup tak mandi sebab baca entry korang tu tau..hu3.. ni bila dah fofular lupa daratan..konon dah cukup lah follower tu..jangan harap lah..kalau korang macam ni, saban hari makin kurang lah jumlah follower korang..orang makin lama makin ramai, tapi korang tak..makin lama makin sikit..hu3..

tapi tak semua macam ni..kadang-kadang tu follower baru sekangkang kera dan perasan retis..dah macam DIVA.. [pengsan mak u'all..! ]ha3..kita ni semua sama je lah..kalau kita rasa kita dah bagus sangat teruskan lah dengan cara kita tu..gerenti tak lama..kita hidup dalam satu pasukan..dan kita akan menang kalau kita bersatu dengan pasukan kita tu..mungkin kita bukan ketua pasukan yang dikenali semua orang, tapi at least kita terkena lah tempiasnya kan..dan tak mustahil kalau suatu hari nanti kita dapat gantikan tempat dia..mana lah tahu..sebab tu kena beringat bahawa, pangkat tu semua tak bawa kemana..hari ini kita mungkin blogger pilihan, tapi lambat laun akan ada seribu satu lagi blogger yang akan muncul..masa tu, kalau ada rezeki buat kita, maka ada lah..kalau tak ada, maka gulung tikar lah ye..he3..

hurm..apa-apa pun dalam dunia ni setiap perkara akan menimbulkan masalah..tak kira lah masalah besar ke kecik..mesti ada je..hu3..kita kena ingat, bahawa ALLAH tu akan uji hamba nya..dan ujian-nya itu datang dalam pelbagai rupa..kalau dalam dunia blogging ni korang rasa korang dah tak tahan dengan masalah yang timbul lebih baik korang berhenti je..senang cerita..jangan rasa diri kita ni cukup pandai nak selesaikan semua perkara..setiap manusia ada kelebihan masing-masing ye..terima kekurangan masing-masing dan bersama-sama lah menaikkan nama dalam dunia blogger ni..jangan bermusuhan..

okey lah..terpanjang pula entry ni..ha3..[ni lah akibat kalau dah 4 hari tak update..lalala..~] kalau ada salah dan silap dalam entry ni jangan marah atau cepat melenting ye.. fikir secara positif..kalau ada 10 yang salah mungkin ada jugak lah 2 atau 3  yang betul kan...jadi, fikir secara posotif..kalau orang lain boleh terima kenapa tak kita..kan-kan..? he3..apa-apa pun mirul dah mengantuk..okey..salam..~
p/s : kalau ada yang terasa baik newbie mahupun retis..maaf lah ye.. :) 
memang dah niat nak buat entry macam ni..sila lah faham.. 
he3..

20 ulasan:

nadzirah berkata...

gila panas uolllssss hahaha

kotak bulat berkata...

pnjg tol..hhehehe.. tak tau nk bezakan yg newbie mana.. newbie tu.. bru ad blog n sikit follower ke? atau yg da lme tp sikit follower?

M Firdaus Mohd berkata...

owh, retis tu, memang dah lama berblog, followers ramai, readers dan feedback setiap post kurang. compare to pro blogger, macam blogserius, zack zuhairi tu, followers beribu, readers berjuta feedback minima puluh2/ratus2 per entry. hm betul tak cakap saya ni? kalau salah tolong betulkan. thx.

wan_cikgumuzik berkata...

retiss kerr... otai kerr... newbie kerr... sesiapa sahaja kerr termasuk kamo sekali, kalau penulisan bagus, persembahan bagus, dan penyampaian dalam entri berada di tahap yang bagus, pasti ada pembaca..

jumlah follower dan jumlah komen jangan dijadikan kayu ukuran kerana itu semua hanya mainan yang nyata dan tersurat.. cuba fikirkan jugak ramai mana silent reader.. fikirkan yang tersirat sama.. :P

ukur lah blog berdasarkan trafic.. itu yang paling terbaik rasanya..

stuju???

aremieroul berkata...

nadzirah : ha3.. panas2..

aremieroul berkata...

kb : he3..biasanya newbie ni mereka2 yang baru ada blog.. :DD

aremieroul berkata...

m firdaus : betul3.. :DD

aremieroul berkata...

wan cikgu muzik : he3..betul3..cuma tadi x terfikir nak letak pulak..he3..thnks mengingatkan.. :))

Mambang Terbang berkata...

sedihnye bile terbace ayat ni, terkenang kt diri sendiri :( " mungkin anda nampak segak kalau ada seribu dua follower..tapi anda akan nampak buruk kalau hanya seorang dua yang datang komen..seyes..! memang blog korang akan jadi bahan lah kepada entry-entry yang nak mengutuk blogger lain..he3.." ape2 pun happy blogging...

http://violencexx.blogspot.com/

AesyaZealous berkata...

selamat sambung belajar.. study leklok..tak mo main2..heee

aiEz berkata...

heh,panas entri mirul..hee..


mcm aie pn baru jer lagi dgn blog ni dan masih byk yg kurg..cuma skrg ni klu tgk jumlah blogger baru mkin byk..okeh tu satu perkembangan yg sihat kn,masing menyampaikan apa yg dorang rasa.ada jer crita baru yg akan dipost,mcm aie dulu jugak..okeh aie ngaku,masa mula2 blogging ni mmg kejar follower rmai..syok mmg syok sbb mkin hari mkin tmbh,tp tgk entri plak,ada ke org komen?yg ada cuma tinggal link suh follow..dtg dan pergi mcm tu jer.okeh sdih ok..lme2 terpkir,utk apa berblog?mst nk ada pmbaca kn?jd buat entry yg ada ilmu..jd scara automatik org akan sndri follow,sbb entri kita ada kesan pd pmbaca,ingt lagi yg aie citer pasal mkcik tu?aie pgg apa yg mkcik tu katakan smpai skrg...

bab lgu tu plak,secara jjur..tak semua org suka blog ada lgu ni,lg2 klu lgu yg tetbe kuat jerit2 tu..tak ke trkejut jdnya?jd klu nk ltk lgu xsalah..tp letakkan jugak lgu dittekan baru kuar lgu,bukanlah jenis auto play mcm kebnyakkan blog buat...

retis,klu nk tgur pn ada caranya jugak..jgn ingt dah ramai pmbaca kita bagus,dlm dunia blogging ni msing2 saling memerlukan..heh

*panjang komen mcm buat entry,hahaha

aremieroul berkata...

mambang terbang : hu3..sowey lah..mirul bukan nak kata sesiapa..cuma mirul tengok sekarang ni makin teruk perangai masing2..mambang x payah terasa k.. s,mile.. :)))

aremieroul berkata...

aesya : he3..tq2..insyaALLAH.. :))

aremieroul berkata...

aiez : hu3..betul3..mirul sokong sangat2..dulu pun mirul kejar follower..tapi day by day kita makin sedar yang ia x ada hasilnya kalau jumlah readers kurang kan..hu3..apa2 pun thnks 4 ur advise..nak buat kan entry pun mirul x kisah sebenarnya..he3.. XD

Siti Nurazlinda berkata...

haha , entri ni sangat over gempak okayy !

linda setuju dengan semua yang awak cakap . secara jujurnya , linda juga pernah dikategorikan dalam blogger newbie yang sungguh tak faham bahasa . orang nak letak lagu , linda pon nak lawan jugak . orang letak kelip kelip sana sini , linda pon sibuk terguling guling nak . tapi , follower ? boleh dikira dengan jari aje . komen takpayah cakap lah kan , memang takde langsung . nampak sangat lah takde siapa yang kesah dengan entri picisan kita .

tapi , lama kelamaan , linda terfikir . apa tujuan sebenar linda berblog . nak carik ramai kawan , nak share pendapat dengan kawan kawan blogger . takkan linda berblog semata mata nak nampak blog linda cantik aje kan ? ;) tak kemana nya blog meletop tapi takde siapa yang suka . betul tak ?

setuju jugak dengan "retis" yang awak cakap tu , bila kita dah agak maju , jangan lah kedekut sangat nak kasikk ilmu kan ? alasan ehh , busy kan ? dulu sebelum jadik "retis" tak pernah busy pon . errmm , kadang kadang kita tak boleh nak tuding jari macam gitu aje . retis pon ada banyak kerja nak dibuat selain nak malayan kita kan ?

*sorry , dah macam buat entri pulak kat kotak komen awak ni :)) . apa apa pon , memang setuju lah dengan entri awak ! keep it up okayy .

cik pika berkata...

wah.. pnjg nye entry.. penat ak scroll.. haha.. dtg unimap jgn lupe cri ak yer.. kat hostel ak ade.. hehe.. welcome my junior.. :)

stuju pasal yg i follow u.. u follow i.. nak folo biaq pasal best blog tu.. ak ske ramai komen.. dri ramai follower. mnunjuk kn yg blog tu xde owg bce.. hehee.. just my pinion.. :)

Freaky berkata...

blogger retis bajet hebat main sound. pada hal dulu bodoh nak mampus gak :D

::Faizah Ghazali:: berkata...

<---- I'm newbie. Mtk tunjuk ajar :)

K.Zhariff berkata...

Mirul, yup, biasa la tu, lain orang, lain persepsi. :)

vampire and his lady berkata...

newbie... datang tunjuk ajar sikit ;)